Is een heftruck certificaat verplicht?

Is een heftruck certificaat verplicht?

Het heftruck certificaat is niet verplicht. Wel kan de werkgever dit verplicht stellen voor zijn werknemers. Volgens de Arbowet moet men aan kunnen tonen dat een heftruckchauffeur voldoende is opgeleid en geoefend om met de heftruck te rijden. Daarvoor is een heftruck training en certificaat beschikbaar. Ook verzekeraars kunnen aanvullende eisen stellen wat betreft opleidingen en trainingen. Fire Prevent verzorgt deze trainingen door deskundige instructeurs.

Leeftijd heftruckbestuurder

De minimale leeftijd voor het besturen van een heftruck is 16 jaar. Werknemers vanaf 16 jaar kunnen dus hun heftruck certificaat halen. Tot hun 18e jaar mogen werknemers met een heftruck certificaat de heftruck alleen besturen onder toezicht van een meerderjarige die in het bezit is van het certificaat.

Hoe lang is het certificaat geldig?

Aan het heftuckcertificaat zit geen oneindige geldigheid. Het certificaat is 5 jaar geldig. Dit geldt voor bijna alle bedrijfsvoertuigen zoals bijvoorbeeld de hoogwerker of shovel. Met dit certificaat toon je aan dat je met positief gevolg hebt deelgenomen aan het theorie- en praktijkgedeelte van de training.

Herhaling

Om de veiligheid wel dagelijks toepasbaar te houden is het van belang dat je elke 5 jaar een heftruck training herhaald. Het kan geen kwaad om je kennis (vooral theoretisch) op te frissen. Zo wordt je certificaat weer 5 jaar verlengt. Zorg dat je dit goed bijhoudt. Wanneer je betrokken raakt bij een ongeval, kan dat voor grote problemen zorgen bij de arbeidsinspectie of verzekeraar wanneer er blijkt dat je geen geldig certificaat op zak hebt.

Mogelijkheden

Veel bedrijven waar heftrucks worden gebruikt, hebben ook reachtrucks. Voor het besturen van een reachtruck heb je een gecombineerd certificaat nodig, deze training kan je daarom ook meteen combineren. Dan krijg je een certificaat ‘Veilig werken met een heftruck & reachtruck’, deze is ook 5 jaar geldig. Ook is het mogelijk om je heftruck training te combineren met een hoogwerker, shovel, stapelaar, bovenloopkraan, orderpicktruck, graafmachine of zijlader.
Vraag naar de mogelijkheden!

Ook is het mogelijk om je heftruck training mee te laten tellen voor code 95. Van tevoren maak je een e-learning, hierbij moet je 4 uur lang ingelogd zijn. Vervolgens doe je mee aan een dagdeel training. Dit is goed voor 7 nascholingspunten (theorie).
Het is ook mogelijk om je punten te halen zonder een e-learning, dan kom je een hele dag op training.

Terug naar overzicht

Meer interessante items

Wat zijn de taken van een preventiemedewerker?

Binnen een bedrijf is het verplicht om minimaal één werknemer aan te stellen als preventiemedewerker. Als het bedrijf maximaal...

Bekijk
(Brand)veiligheidstips voor het barbecueën

Er komt natuurlijk heerlijk zomers weer aan en dat is weer een goede reden om te barbecueën. Om alles...

Bekijk
Declaratie AED gebruik

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft budget ter beschikking gesteld om de verbruikskosten van de Automatische Externe...

Bekijk
Vluchten bij een woningbrand

We weten nu dat het vanaf 1 juli 2022 wettelijk verplicht is om een rookmelder te hebben op elke...

Bekijk
Snel contact opnemen 0342-418249 info@fireprevent.nl