Algemene informatie code 95 (CCV)

Code 95 (CCV)

Beroepschauffeur worden én blijven? Dan is Code 95 verplicht. Met trainingen van Fire Prevent zit u zelfverzekerd achter het stuur.

Code 95 is verplicht in de Richtlijn Vakbekwaamheid. In deze Europese Richtlijn staat wat u moet doen om beroepschauffeur te worden én te blijven.
De Richtlijn geldt voor alle beroepschauffeurs uit de EU en beroepschauffeurs die in de EU werken. Code 95 is vijf jaar geldig, dus regelmatige nascholing is noodzakelijk.

De training Code 95 bestaat uit twee onderdelen

  • Hoe word ik beroepschauffeur: Basiskwalificatie (code 95 halen)
  • Hoe blijf ik beroepschauffeur: Nascholing (code 95 houden)

Voor wie (en voor wie niet)?

Alle beroepschauffeurs moeten aan de nascholingsplicht van 35 uur voldoen.
Houders van een rijbewijs D, afgegeven vóór 10 september 2008 en rijbewijs C, afgegeven vóór 10 september 2009, zijn vrijgesteld van het behalen van de basiskwalificatie vakbekwaamheid.
Zij hoeven vanaf die data nog géén geldige code vakbekwaamheid op het rijbewijs te hebben.
Als zij beroepsmatig als chauffeur werken, dan moeten zij wel nascholing gaan volgen. Hiervoor geldt een aangepaste termijn.

Er is ook een aantal beroepen, zoals brandweerlieden en politiemensen, dat is vrijgesteld van de eis van een geldige Code 95. U vindt de vrijstellingen op de website van ILT (voorheen IVW), voor vrachtwagenchauffeurs en voor buschauffeurs.

Gewijzigde richtlijnen code 95

Vanaf 1 januari 2021 zijn er nieuwe richtlijnen gekomen voor code 95.
Wij zetten ze graag voor je op een rijtje.

  • Iedere beroepschauffeur mag in een nascholingscyclus één cursus herhalen, maar de overige cursussen moeten uniek zijn. Een cursus die meetelt voor meer dan 7 uur, mag niet worden herhaald binnen een nascholingscyclus. Heeft een chauffeur vóór 1 januari 2021 een cursus meer dan één keer herhaald? Dan gaan deze nascholingsuren bij de overgang naar het nieuwe regime niet verloren.
  • Er wordt een limiet gesteld aan het aantal uren e-learning dat iemand in een cyclus van 35 uur mag volgen: 12 uur. Vanaf 1 januari 2021 kunnen nascholingscursussen uit vier uur e-learning bestaan, wat wil zeggen dat een chauffeur drie cursussen van vier uur kan volgen. Wanneer een chauffeur voor 1 januari 2021 al meer dan 12 uur e-learning heeft gevolgd, dan blijven deze gevolgde nascholingsuren staan.

Alle punten kunnen worden behaald via Fire Prevent door het volgen van trainingen.

Staat jouw training er niet bij op onze site? Vraag naar de mogelijkheden!

Bekijk ook deze Code 95 trainingen

Leefstijl (evt. met e-learning)
Binnen 1 dag op de hoogte van een gezonde leefstijl

Voor een chauffeur is leefstijl erg belangrijk. Je wilt je werk natuurlijk vol kunnen houden tot aan je pensioen. Een...

Bekijk training
VCA VOL (evt. met e-learning)
Haal nu je VOL-VCA diploma

Bent u operationeel leidinggevende bij een aannemer? Dan moet u het diploma Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden VCA (VOL-VCA) hebben.   Uw...

Bekijk training
Techniek en veiligheid
Voorbereid zijn op technische calamiteiten onderweg

Techniek en Veiligheid is bedoelt voor chauffeurs die zich willen voorbereiden op eventuele technische calamiteiten onderweg. Zo weet je hoe...

Bekijk training
VCA Basis (evt. met e-learning)
Haal nu je B-VCA diploma

Met het Basis-VCA diploma geeft u aan dat u veilig kunt werken en daarbij rekening houdt met het milieu en...

Bekijk training

Heb je nog vragen?

Neem direct contact op via het contactformulier