Code 95 (CCV)

Code 95 (CCV)

Beroepschauffeur worden én blijven? Dan is Code 95 verplicht. Met trainingen van Fire Prevent zit u zelfverzekerd achter het stuur.

 

Code 95 is verplicht in de Richtlijn Vakbekwaamheid. In deze Europese Richtlijn staat wat u moet doen om beroepschauffeur te worden én te blijven. De Richtlijn geldt voor alle beroepschauffeurs uit de EU en beroepschauffeurs die in de EU werken. Code 95 is vijf jaar geldig, dus regelmatige nascholing is noodzakelijk.

De training Code 95 bestaat uit twee onderdelen

  • Hoe word ik beroepschauffeur: Basiskwalificatie (code 95 halen)
  • Hoe blijf ik beroepschauffeur: Nascholing (code 95 houden)

Voor wie (en voor wie niet)?

Alle beroepschauffeurs.

Houders van een rijbewijs D, afgegeven vóór 10 september 2008 en rijbewijs C, afgegeven vóór 10 september 2009, zijn vrijgesteld van het behalen van de basiskwalificatie vakbekwaamheid. Zij hoeven vanaf die data nog géén geldige code vakbekwaamheid op het rijbewijs te hebben. Als zij beroepsmatig als chauffeur werken, dan moeten zij wel nascholing gaan volgen. Hiervoor geldt een aangepaste termijn.

Er is ook een aantal beroepen, zoals brandweerlieden en politiemensen, dat is vrijgesteld van de eis van een geldige Code 95. U vindt de vrijstellingen op de website van ILT (voorheen IVW), voor vrachtwagenchauffeurs en voor buschauffeurs.

Alle beroepschauffeurs moeten aan de nascholingsplicht van 35 uur voldoen.

Alle punten kunnen worden behaald via Fire Prevent door het volgen van trainingen.

Heb je nog vragen?

Bekijk hier de meest gestelde vragen en vind direct een antwoord op jouw vraag.