NEN 3140

NEN 3140

In elke organisatie wordt natuurlijk gewerkt met elektrische installaties. Misschien denk je: bij ons niet, maar de koelkast en de koffiemachine vallen ook in deze categorie. Het zijn voorbeelden van elektrische installaties die je waarschijnlijk dagelijks gebruikt.

Voor wie?

Op het moment dat er werkzaamheden aan elektrische installaties plaats moeten vinden, mogen deze alleen verricht worden door medewerkers met een NEN 3140 certificaat. Het kan gaan om een medewerker met een NEN 3140 VOP certificaat (Voldoende Onderricht Persoon) of een medewerker met een NEN 3140 VP (Vakbekwaam Persoon). Iemand met een VOP certificaat mag alleen onder leiding van een collega met een VP certificaat werken aan elektrische installaties. Maar hoe zit het wanneer apparaten en gereedschappen gekeurd moeten worden? Daarvoor is er een NEN 3140 keurmeester cursus.

VOP

Een Voldoende Onderricht Persoon (VOP) beschikt niet over een elektrotechnische vooropleiding, maar verricht wel werkzaamheden waarbij elektrotechnische risico’s aanwezig zijn.

Onderdelen van deze training:

 • Wet- en regelgeving
 • Gevaren & risico's
 • Kortsluiting
 • Elektrocutie
 • Vervangen van onderdelen
 • Werkvergunningen


VP

Een vakbekwaam persoon (VP) is iemand (meestal een monteur) die zelfstandig of in teamverband elektrotechnische werkzaamheden uitvoert. De VP-er wordt aangestuurd door een werkverantwoordelijke. Voor bepaalde werkzaamheden heeft hij geen werkopdracht nodig, maar kan hij volledig zelfstandig opereren.

Onderdelen van deze training:

 • Elektrotechnische gevaren en ongelukken
 • Elektrotechnische bedrijfsvoering en wetgeving
 • Veilig werken door deskundig personeel
 • Werken met een werkvergunning en schakelbericht
 • Zelfstandig en veilig elektronische werkzaamheden uitvoeren

Met een VP of VOP opleiding mag je dan wel (begeleid) aan elektrische installaties werken; er is ook altijd iemand nodig die deze apparaten mag keuren. Hoewel het mogelijk is om expertise van buitenaf in te schakelen, blijkt in veel bedrijven dat het voordeliger en handiger is om zelf medewerkers op te leiden tot NEN 3140 keurmeester. Op die manier zijn de benodigde bevoegdheden altijd in huis. Zo wordt het makkelijker om keuringen te plannen en worden op de langere termijn bovendien ook kosten bespaard.

Je volgt altijd eerst een basistraining. Als je deze met goed gevolg hebt afgenomen krijgt je een certificaat en pas, deze is 3 jaar geldig. Wanneer dit certificaat bijna verloopt doe je als vervolg een herhalingstraining.

Standaard inbegrepen

 • Koffie/thee met versnapering
 • Frisdrank
 • Uitgebreide lunch
Direct inschrijven

Bekijk ook deze Veilig werken trainingen

Veilig werken met een hoogwerker
Verantwoord gebruik van technische voorzieningen

Hoe werk je veilig en verantwoord met een hoogwerker? Volg deze veiligheidstraining en weet hoe je risico’s kunt vermijden. In...

Bekijk training
Veilig werken met een Shovel

Het veilig werken met een Shovel is alleen mogelijk met een zorgvuldige voorbereiding bij de aanvang van de werkzaamheden. Shovels...

Bekijk training
Veilig werken met een Bovenloopkraan

Wanneer je zware producten verplaatst met een bovenloopkraan, bestaat het risico om geraakt te worden door vallende voorwerpen. Volgens de...

Bekijk training
Veilig werken met hef-en reachtruck
Veiligheidstraining om praktische basisvaardigheden bij te brengen

Veilig en efficiënt werken op een hef- of reachtruck. De basisvaardigheden hiervoor leer je het best met een veiligheidstraining in...

Bekijk training

Heb je nog vragen?

Neem direct contact op via het contactformulier