Droge blusleidingen

Tip: laat uw blusmiddelen controleren

Jaarlijkse controle zorgt voor het optimaal functioneren tijdens calamiteiten

Droge blusleiding

Een droge stijgleiding is een vaste, niet permanent op een watervoorziening aangesloten pijpleiding (blusleiding) in of aan een gebouw voor het transport van bluswater naar de verdiepingen.

Het doel van deze droge blusleidingen is tijdbesparing tijdens een brand. Wanneer er in een hoog (+20 meter) en/of diep gebouw brand uitbreekt, verliest de brandweer waarschijnlijk kostbare tijd bij het uitrollen en/of naar boven brengen van slangen. Daarom zijn droge blusleidingen bij sommige gebouwen van groot belang.

De blusleidingen bestaan uit stalen buizen met brandslangaansluitingen. Hierdoor kan de brandweer met behulp van de pomp op een blusvoertuig, de benodigde hoeveelheid water op de gewenste plaats in het gebouw krijgen. Een situatie als deze geeft aan dat droge blusleidingen van groot- en levensbelang zijn.

Ook droge stijgleidingen en de aansluitpunten moeten jaarlijks worden gecontroleerd conform de NEN 1594. Bij deze keuring worden de droge stijgleidingen en de aansluitpunten op druk en waterdichtheid getest. Naast de jaarlijkse controle is het ook verplicht om de droge stijgleidingen om de 5 jaar uitgebreid te onderhouden. Tijdens deze controle worden de blusleidingen hydrostatisch beproefd op sterkte en lekdichtheid. Deze controles dienen om ervoor te zorgen dat de droge stijgleidingen en aansluitpunten in optimale toestand verkeren.

Veelgestelde vragen

Als ondernemer moet u voldoen aan de wettelijke regelgeving en brandveiligheidsnormen, voor u is dit verplicht. U als particulier raden wij voor eigen veiligheid en dat van uw gezin een rookmelder(s), blusdeken en brandblusser in huis te hebben, maar dit is niet verplicht.

Dat hangt af van de situatie en de ruimte waar u deze voor nodig heeft. Een sproeischuim brandblusser is de beste universele oplossing. Deze is gebruiksvriendelijk, zeer effectief, vrijwel overal inzetbaar en richt weinig tot geen nevenschade aan. Wij geven u graag advies hierin.

Nee, u kunt het beste bij een olie- of vetbrand een passende pandeksel hiervoor gebruiken of een brandblusser met F-klasse. U kunt een blusdeken wel gebruiken het doven van brandende kleding.

Als vuistregel geldt dat één brandblusser per 200 vierkante meter voldoende is. Dit mag dan een blusser met zes liter sproeischuim of zes kilogram poeder zijn. Bij specifieke werkzaamheden moet er een brandblusser binnen 5 meter beschikbaar zijn.

Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht in Nederland om een rookmelder te hebben op elke woonverdieping in je huis en in besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt. Hiervoor wordt het Bouwbesluit aangepast en wordt het dus wettelijk verplicht om hieraan te voldoen. Ook als je in een huurhuis woont.

Snel contact opnemen 0342-418249 info@fireprevent.nl