(Brand)veiligheidstips voor het barbecueën

(Brand)veiligheidstips voor het barbecueën

Er komt natuurlijk heerlijk zomers weer aan en dat is weer een goede reden om te barbecueën. Om alles veilig te laten verlopen willen wij jullie wat tips meegeven. Zo kennen jullie de nodige zorgen en kunnen jullie dit toepassen zodat ongelukken worden voorkomen. Laten we ze eens doornemen!

Zorg voor voldoende ruimte rondom de BBQ

Er moet voldoende ruimte zijn om te voorkomen dat de grill omvalt en tegen iemand aan komt. Zorg dan ook altijd dat de BBQ op een vlakke ondergrond staat. Denk ook aan opstijgende warmte, bijvoorbeeld onder een veranda. Het is niet verkeerd om een brandblusser of blusdeken bij de hand te hebben.

Koolmonoxide

Barbecue nooit binnen of onder een afdak! Gloeiend houtskool geeft veel koolmonoxide af, u loopt dan het gevaar op koolmonoxidevergiftiging.

Wind

Houd rekening met de windrichting (overwaaien van vonken). Kies een windvrije plaats. Scherm de barbecue eventueel af met een windscherm. Er mogen geen ontvlambare of licht ontvlambare voorwerpen in de buurt zijn.

BBQ en water

Gebruik bij een elektrische grill geen water (gevaar voor elektrische schokken). Pas ook op voor regen. De combinatie water en elektriciteit zorgt voor kortsluiting. Zet een elektrische barbecue dus ook niet vlakbij een vijver of zwembad.
Blus heet vet ook nooit met water (vlam in de pan)! Water maakt een vetbrand alleen maar erger en bovendien leidt het opspattende brandende vet vaak tot nare brandwonden.

Houd kinderen op een veilige afstand van uw BBQ

Iedereen die barbecuet, is niet alleen verantwoordelijk voor zichzelf, maar ook voor de aanwezige personen of gasten. Speciale aandacht moet worden besteed aan kinderen, omdat ze zich niet bewust zijn van de gevaren van hete BBQ’s en de neiging hebben om ze tijdens het spelen te vergeten. Kinderen moeten altijd minimaal 3 meter afstand van de barbecue houden!

Mijn BBQ vliegt toch in brand, wat nu?

  • Houtskool barbecue: gebruik een emmer water of zand
  • Elektrische barbecue: gebruik nooit water, maar gebruik een poederblusser (wel schade aan apparaat, maar breed inzetbaar in en rond het huis) of CO2 blusser (geen schade aan apparaat)
  • Gasbarbecue: draai de gaskraan dicht

En altijd handig om in huis te hebben: een blusdeken waarmee onder andere kleding kan worden gedoofd. Deze kan je ook bij Fire Prevent bestellen!

Terug naar overzicht

Meer interessante items

Wat zijn de taken van een preventiemedewerker?

Binnen een bedrijf is het verplicht om minimaal één werknemer aan te stellen als preventiemedewerker. Als het bedrijf maximaal...

Bekijk
Is een heftruck certificaat verplicht?

Het heftruck certificaat is niet verplicht. Wel kan de werkgever dit verplicht stellen voor zijn werknemers. Volgens de Arbowet...

Bekijk
Declaratie AED gebruik

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft budget ter beschikking gesteld om de verbruikskosten van de Automatische Externe...

Bekijk
Vluchten bij een woningbrand

We weten nu dat het vanaf 1 juli 2022 wettelijk verplicht is om een rookmelder te hebben op elke...

Bekijk
Snel contact opnemen 0342-418249 info@fireprevent.nl