De zon schijnt, de avonden zijn lang, en de geur van gegrild vlees vult de lucht: het barbecueseizoen is begonnen! Maar naast gezelligheid brengt barbecueën ook risico’s met zich mee. Helaas zijn vele zich niet bewust hiervan.
Elk jaar ontstaan er honderden buitenbranden door onvoorzichtig gebruik van barbecues, vuurkorven en open vuur. Met deze tips geniet je veilig van je zomerse grillmomenten.
Zet je barbecue altijd op een vlakke, stabiele ondergrond – bij voorkeur op steen of tegels – en uit de buurt van brandbare materialen zoals heggen, tuinmeubels, parasols of houten schuttingen. Let ook op overhangende takken of doeken.
Een emmer zand, een tuinslang of een brandblusser binnen handbereik kan het verschil maken bij een kleine brand. Zorg dat je weet hoe je ze gebruikt.
Kinderen en huisdieren zijn nieuwsgierig. Zorg dat ze op veilige afstand blijven en houd altijd toezicht wanneer de barbecue aanstaat of nog nagloeit.
Bij droog weer is het risico op natuurbranden groter. Houd daarom rekening met het weerbericht en lokale waarschuwingen. Bij code oranje of rood (brandgevaar) kun je barbecueën beter uitstellen.
Om een brand te blussen, maak je gebruik van verschillende soorten blusmiddelen. Voordat je gaat blussen, moet je weten...
BekijkBinnen een bedrijf is het verplicht om minimaal één werknemer aan te stellen als preventiemedewerker. Als het bedrijf maximaal...
BekijkEr komt natuurlijk heerlijk zomers weer aan en dat is weer een goede reden om te barbecueën. Om alles...
BekijkHet heftruck certificaat is niet verplicht. Wel kan de werkgever dit verplicht stellen voor zijn werknemers. Volgens de Arbowet...
Bekijk